Terugblik 4 mei 2021

In 2021 konden er in verband met de Coronapandemie geen toeschouwers aanwezig zijn bij de Dodenherdenking in Leidsche Rijn. De ceremonie was vanuit huis online te volgen. 

Onthulling van het 4 en 5 mei monument op het Berlijnplein in Leidshe Rijn

Vorm en materiaal

Het Herdenking & Vrijheidsmonument Leidsche Rijn in Utrecht (gemeente Utrecht) bestaat uit een abstract sculptuur van metaal op een platte vierkante sokkel van hetzelfde materiaal. Afhankelijk van de hoek van waaruit het monument wordt bekeken is de vorm van het getal 4 of 5 te zien.

Symboliek

In het monument zijn de getallen 4 en 5 zichtbaar. Deze staan symbool voor 4 en 5 mei en daarmee voor zowel het herdenken van de oorlogsslachtoffers als het vieren van de vrijheid.

Geschiedenis

Het Herdenking & Vrijheidsmonument Leidsche Rijn is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien en om stil te staan bij de Bevrijding en vrijheid.

Oprichting

Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. Het monument is mogelijk gemaakt dankzij een doneeractie. Het monument is ontworpen door kunstenaar Ate von Hes.

Onthulling

Het monument is op 2 mei 2020 door burgemeester Sharon Dijksma onthuld.

Verslag herdenking van U in de Wijk.