
Het Herdenkings- & Vrijheidsmonument

Geschiedenis
Het idee voor een Herdenkings & Vrijheidsmonument kwam van Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. Al bij de eerste Dodenherdenking op het Berlijnplein (2016) wilden we hier graag een monument dat herdenken en vieren zou combineren. We vroegen de Vleutense kunstenaar Ate von Hes om een ontwerp. Tot en met 2020 lieten we tijdens de herdenking zijn ontwerpschets zien, omdat het echte monument er nog niet was. Wel maakten we elk jaar een tijdelijke herdenkingsplek met een vlag en een bouwhek waar iedereen bloemen in kon steken. Na een geslaagde doneeractie en een bijdrage van de gemeente kon het nieuwe monument worden gemaakt. Het monument is gemaakt van cortenstaal door de ‘dorpssmid’ Jur van Dijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 mei 2021 door burgemeester Sharon Dijksma en voorzitter Bas Meijer van de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn. Zowel de dag als de locatie zijn niet toevallig gekozen: op 2 mei 1945 begonnen de voedseldroppingen boven Nederland. Het monument staat vlak bij de plek van een van die eerste voedseldroppingen: toen nog weilanden ten westen van Utrecht, nu Leidsche Rijn.
Naam: Herdenkings & Vrijheidsmonument
Kunstenaar: Ate von Hes
Materiaal: cortenstaal
Locatie: Berlijnplein, bij de overkapping ‘Perron 9’
Onthulling: 2021

Ronald Correljé
Symboliek
Het Herdenking & Vrijheidsmonument is het eerste, en misschien wel het enige monument in Nederland dat herdenken en vieren combineert. Het bestaat uit een 4 en een 5, haaks op elkaar en met elkaar verbonden. Als je eromheen loopt, zie je dan weer het ene cijfer, dan weer het andere cijfer. De 4 staat voor Dodenherdenking op 4 mei, de 5 voor het vieren van de vrijheid op 5 mei.
